marți, 27 ianuarie 2015

Cine este bebenou?

Multa lume ma intreaba de unde si pana unde bebenou, cum am ajuns eu dupa 10 ani de invatat si aprofundat Geografie, dupa alti 10 ani de invatat si gestionat Call Center...sa imi fac magazin online si sa-l si duc printre primele locuri in Romania pe nisa mea...
E simplu: nici eu n-am vrut, s-a intamplat.
Desi pasionat de geografie, era greu sa inteleg atunci ca se poate face cariera si din geografie fara sa mori de foame. Poate si exemplul atator profi sau doctoranzi cu care ieseai la bere si-ti spuneau "Ce dracu' ti-ai ales sa faci in viata geografie, vrei sa mori de foame?!"
Acum n-as mai gandi asa, sunt convins ca daca as fi ramas in domeniu as fi trait bine si din Geografie, gaseam eu nisa, pana la urma am reusit in toate domeniile incercate pana acum.
In call center am ajuns caci am invatat italiana, sa-i multumesc lui Iulian Sandulache ca a renuntat la bursa si m-au trimis pe mine in locul lui in Italia. Si asa am ajuns in call center pentru ca ma plateau 150 de euro caci stiam italiana iar un profesor de geografie dupa 30 de ani vechime lua la vremea aia 80 de euro. Ah, da, si de asta. Mai ales d-asta. :)
Iar cu online-ul? Am inceput pentru ca am crezut intr-un concept, ca oamenii fara bani vor prefera sa cumpere hainute f ieftine chiar daca sunt second / outlet.
Dupa cateva luni am inteles ca orice parinte, cat de sarac ar fi, are prioritate # 1 copilul si ca acestuia ii va lua ce este mai bun, indiferent daca este scump sau nu. Deci conceptul de la care plecasem era total gresit.
Astfel a aparut BebeNou, cu lucruri noi, de calitate, branduri, multe branduri de renume. Hainute de firma, rochite superbe de ocazie, hainute de botez, patuturi bebelusi, carucioare, scaune auto, triciclete, jucarii, jocuri, etc, etc...
Si am ajuns sa ofer clientilor pe langa ceea ce import eu, produse de la inca 70 de importatori, aproape tot ce ai nevoie pentru bebelus / copil , ~20.000 de articole.

Am sa transcriu cateva intrebari dintr-un interviu acordat in iarna, doar finalul, spune oarecum povestea mea in ultimii 4 ani, povestea bebenou.
Esti multumit ca ai ajuns pe primele locuri in categoria Articole copii/bebelusi cu magazinul bebenou.ro?
Da, se putea si mai bine, mi-am investit toti banii si tot profitul sa-l cresc.
Daca ar fi sa o iei de la capat, ai mai investi intr-un magazin online?
Da, dar conditionat : daca m-as pregati cativa ani inainte sa investesc. 
E ca orice business, iti trebuie un om de vanzari bun, un contabil bun, un manager bun, un om de marketing bun, un om de SEO bun, un client service bun. Si de 3-4 ori mai multi bani decat ai estimat la inceput, pentru ca regulile se schimba la 3-6 luni pe online, ceea ce functiona lunile trecute, e foarte probabil ca maine sa nu mai functioneze. Iti dai seama ca daca ai fi stiut ce stii acum despre domeniu nu ai mai fi investit, ci ai fi aprofundat un domeniu pe care-l cunosti deja, e mai safe.
Regreti ca ai investit intr-un magazin online?
Nu regret pentru ca a fost ca o noua provocare. Am studiat mult, am facut multe cursuri, am dedicat timp, pasiune, am invatat lucruri noi. Dar imi dau seama ca daca n-as fi avut banii din consultanta as fi inchis magazinul in primii 2 ani. De cand sunt importator direct si imi revand altii marfa imi dau seama cate magazine online au aparut in ultimii ani pentru ca mamici fara nici un fel de experienta au decis sa porneasca un business online pe principiul "Stau 1-2 ani acasa cu copilul, sigur o sa am timp liber si o sa ma ocup de un magazin online; si daca nu reusesc ma intorc la serviciu"; de-asta se inchid 80-90% din magazinele online de articole de copii dupa 1-2 ani. Daca cauti pe internet "Ce afacere online sa incep?", "Ce magazin online merge?"Vei gasi o multime de articole si postari pe forumuri: magazin online pentru femei, magazin online de haine copii, magazin online parfumuri sau cosmetice femei; Ce nu stiu oamenii de fapt este ca majoritatea sunt "boabe" date de specialisti si consultanti SEO, programatori de site-uri si magazine online, oameni care apoi iti vor vinde consultanta...pentru ca e o concurenta atat de mare ca singur nu va vinde magazinul cat sa traiesti din el...nici daca vinzi in pierdere. :)
Unde vezi BebeNou peste 5 ani? 
Nu stiu, mereu fac calcule realiste, pe 2 ani. :)
Si unde-l vezi?
Un brand consacrat. 
Mult succes!
Multumesc!