sâmbătă, 18 septembrie 2010

Concediu la Paris

Am zis ca o sa scriu cateva cuvinte despre experienta Paris, asa cum fac dupa fiecare concediu.

Poate e util unora.

Cel mai scump oras ever. Si am vizitat cateva.

Ne-am hotarat la Paris in februarie,luati de val: erau biletele de avion f ieftine, 50 de euro ceva de genul. Ce nu am stiut noi ca de la Aeroportul Beauvais pana in oras costa autobuzul dus intors 30 de euro/pers.
Norocul nostru ca nu am stat la hotel, caci altfel fara 1500 euro nu scapam.
Am inchiriat apartament (recomand http://www.centreparis.com/) e mult mai ieftin decat la hoteluri. In plus era complet mobilat si am putut manca dimineata si seara acasa, iar ziua multe sandwich-uri la pachet. Orice cumperi in oras e f scump. Berea era in general, la terase, 5-8 euro un pahar.In zonele turistice, daca as fi mancat cum mananc in Romania atunci cand ies in oras, fara 25-30 de euro / persoana/ masa nu scapi. Poti gasi si un pic mai ieftin daca mananci meniul zilei, si iesi pe la 10-15 euro.
F multe terase au scaunele orientate spre strada, ca si cum stai la masa sa consumi si te uiti la trecatori. Odd.

Altfel la supermarket sunt preturile cam ca la noi, un pic mai mari.

Auzisem ca metroul parisului sucks. Ca trenurile au roti de cauciuc. Au roti de cauciuc unele, dar e foarte bine ramificat, 20 de linii de metrou + cateva linii de RER. Ajungi oriunde cu metroul , traversezi orasul f repede. Iti economiseste o multime de timp.

DisneyLand credeam ca sucks! Ca e pt copii. Not True! E vis pt copii, e super tare pt oameni mari. Incercati Mountain space! Iti dai seama cat de tare este abia cand ii vezi pe cei care ies din tunele: cu lacrimi in ochi, cuminti, cu privirile pierdute, abia orgasmizati, plini de adrenalina. Au uitat de tot, de toate.
La Disneyland e important sa mergi primavara/toamna cand e putin mai liber, altfel sunt cozi imense chiar daca ti-ai luat bilet de pe internet si-ti iei Fast Ticket la cele mai importante.(cititi pe net). Pe Fnac http://www.fnac.com/ gasiti bilete reduse, diverse promotii. Nu-ti lua bilet pt ambele parcuri de distractii intr-o zi, abia ai timp sa vizitezi unul. Recomand biletul DISNEY - FRANCILIEN - 1J - 1 PARC,e doar 29 de euro si nu e doar pt francezi.

Am gasit romani cu alba-neagra si la Paris. Dar mult mai putin romani ca la Roma. Ce bine.

A fost primul oras unde am auzit vorbindu-se limbi straine pe care nu le-am recunoscut. Sunt atatia turisti... ca franceza auzi mai putin. :D

Nu platiti sa urcati pe Arcul de Triumf, nu merita. Daca ai urcat in Tour Eiffel vezi tot, e cea mai tare priveliste. In jos sa nu te uiti. :D

Recomand de asemenea 2 zile de circuit cu autocarul descoperit; L'open Tour are 4 circuite, fata de 1-2 ale celorlalte, si mai primesti si niste vouchere de reduceri pe la muzee.
Turul pe Sena nu merita, sa nu va luati circuit. E suficient un traseu.

Garile lor sunt superbe, ca arhitectura.

Notre Dame e superba. Mult mai tare decat Domul din Milano.

La Louvre merita, dar sa pui mana sa citesti inainte ceva istorie, altfel esti ...

Nu uitati sa va luati din tara Top 10 Paris, va ajuta f mult.


Gata. Next time restul impresiilor. :D

PS Cineva m-a intrebat daca mi-a placut, ca n-a inteles din postare. Bah, mi-a placut, dar mi-a creat si o senzatie de nemultumire. De obicei in concedii imi cumpar ce-mi trece prin cap, "a Pari`" mi-a dat cu virgula.

Niciun comentariu: