sâmbătă, 8 noiembrie 2008

Pic, pic, asta e ultima picatura

Putini romani doneaza sange. F putini daca ne raportam la tarile europene.
Motivul principal pt care nu o fac e pt ca nu au cultura necesara (si nici sanatatea necesara, intre noi fie vorba).
De fiecare data cand am donat sange, s-a gasit cate unu' sa ma intrebe: 'Dar nu stiai ca iti creaza dependentza? Nu e bine sa donezi sange, devii dependent'. O legenda buna de mythbusters, demonstrat stiintific ca e sanatos sa donezi, caci sangele se regenereaza.
In schimb e inspaimantator numarul de persoane care doneaza pt bonurile alea de masa. (La asa nivel de trai...) Daca ai vedea cata lume dubioasa,fatze de betivi, bolnavi, curve, homeless asteapta sa doneze sange, ai zice ca mai bine mori decat sa iti bage din sangele donat de astia. In schimb daca nimeresti langa tine vreun domn venit sa doneze pt sotia/copila/mama aflata pe masa de operatie si care constata ca nu poate dona pt ca are leucocitele marite de la te miri ce raceala...unghiul din care privesti se schimba. Ii citesti disperarea pe fatza, iti dai seama ca merita donata orice picatura iti prisoseste. Try walking in his shoes. Daca ar fi din familia ta, ti-ai misca fundul ala gras de pe scaun pana la un centru de donare...altfel, de ce sa te deranjezi. E o idee generalizata la romani.
Sper ca tu nu esti dintre ei. Citeste cu mintea si sufletul: http://www.doneazasange.ro/
Sau viziteaza:Institutul National de Hematologie Transfuzionala din Bucuresti. Str Dr Felix (Victoriei)Tel: 021 / 319.31.62 Persoane de contact: Aimee Bugner si Victoria Irimia.

Niciun comentariu: