sâmbătă, 19 iulie 2008

Despre arme sau religii

Zeitgeist.Un film "3 in 1", pe acelasi subiect: povestile unora pt ceilalti. Despre manipulare si adevar, oricare ar fi acela.
Am sa comentez o veche disputa de-a mea, privitoare la religie, surprinsa in multe privintze de acest film.
Am spus mereu ca nu am o treaba cu biserica, desi cred in Dumnezeu. Eram des criticat ca refuz sa merg la biserica, ca injur preotii, ca nu dau 2 bani pe religie si ca nu vad in biblie decat un 'cod de bune maniere si atat'. Am fost mereu pornit impotriva a ceea ce a facut biserica in numele lui Dumnezeu: de la cruciade si arsul pe rug a "ereticilor" sau jihaduri total aberante... pana la nebagatul sinucigasilor in biserica...averile, tezaurele, taxele pe care le-au adunat de-a lungul timpului in frunte cu Vaticanul, in numele Domnului, etc.
In ochii mei religia fusese prea des pe post de arma.

'Crede si nu cerceta' si 'Sa faci ce zice popa nu ce face popa' au fost primele lucruri care m-au deranjat ca tanar in formare. Ceva nu statea in picioare, era ca la prosti.
Apoi am facut in liceu istoria religiilor si toate aveau aceeasi baza: un bun cod moral, dat oamenilor pt ca nevoia lor de a crede in ceva era aproape organica. Iti ia din tensiune, iti ia din griji, iti spune daca e bine sau rau, nu mai stai sa te certi cu sinesi, nu e loc de o a doua opinie, e scris.
Am platit apoi 20 ron pt a putea lua pasca de Paste. 'Asa mergea masa'.
Intr-o vara, am fost dat afara din biserica din Grozavesti, impreuna cu o colega pt ca eram 'indecenti imbracati' in sandale, pantaloni scurti si tricou cu maneca scurta. Nu ma gandisem ca la intalnirea cu Dumnezeu imi trebuia paltonul.
In relatia cu biserica esti ca la relatii clienti, daca nu primesti ceea ce te astepti, nu mai apelezi, incerci sa schimbi sau renunti de tot.
Mi-era greu sa ma apropii de biserica, desi si eu aveam nevoia sa cred.
Am scos Iisushii, bisericile, icoanele si postul negru dintre variantele acceptate pentru a prinde un loc in rai. Pt unii sunt un blasfemiator ca spun asta. Pt cei mai multi cunoscuti sunt un om bun. Pt mine conteaza doar ca la finalul zilei sa ma simt mereu om.
Pay it forward ar putea fi o 'religie' la fel de buna.

Am a revin alta data cu continuarea...pana una alta acceptati invitatia si urmariti acest film, va da si o alta perspectiva decat cea invatzata 'la scoala'.

Enjoy it!

Niciun comentariu: