vineri, 1 august 2008

Despre popi si preoti

Subiectul il incepusem oarecum mai de mult in viata asta, si pe blog in postarea despre Zeitgeist, si am promis ca am sa revin.

Fac referire la cel mai sigur job din Romania, un job pe viata daca vreti. Ati vazut voi popi iesiti la pensie? Si chiar daca ies in acte(probabil), vin la parohia lor pana mor, cara acasa pana nu ii mai ajuta sfintii.
Au de-a face cu foarte mult cash, nu ii verifica nimeni, nu vine fiscul niciodata, nu iti dau niciodata chitantza sau bon. Banii Domnului, nici nu se poate lua in discutie sa fie verificati sau sa le fie pusa la indoiala destinatia. Eu stiam ca banul e ochiul altcuiva, dar in casa Domnului se transforma, nu necesita verificari.

In acte, toti preotii sunt saraci, chiar foarte saraci dupa indemnizatiile din hartii. Cum dracu' toti au masini bune, case faloase, conturi in banci si chiar afaceri (incepand cu terenurile sau proprietatile bisericii).

Daca mori, te-ai scos, nu te mai costa nimic. Ii costa pe ceilalti. Stie cineva cat costa o inmormantare? Sper sa nu aflu curand. Deloc ieftin, din povestile altora, dar nu stiu cifre exacte. 2-4 mil pt preot, pt 1-2 ore cat dureaza inmormantarea. Mananca si pleaca si cu jumatate din colacii de la pomana. Toti au porci de crescut. Sau macar copii. Copii de tinut la scoala, apoi la liceu, apoi la facultate, apoi in Bucuresti sau in strainatate, apoi trebuie sa le faca casa. Daca le esti apropiat, toti se vor plange de acelasi lucru: ca nu au bani si ca au copii de tinut. Nimic mai fals, am vreo 10 popi amici sau cunostintze, la negru fac bani frumosi.
Multi au privit de la inceput meseria asta ca pe un oricare alt job, ca pe un business, nu ca pe un har. Asta cu chemarea, cu harul, e vrajeala. Cunosc prea putini preoti. Popi am cunoscut multi. Preoti?! Cativa. Si cine stie, poate si pe astia, daca-i cunosteam mai bine, aflam ca sunt si ei tot popi.
Sunt singurii care mai primesc repartitii atunci cand termina studiile. E drept ca te obliga sa te insori, dar iti da parohia ta, si de multe ori si casa. Masa oricum ti-o asigura mortii sau prostii. Mai au si limitari, trebuie sa te porti cuviincios, trebuie sa faci slujbe la anumite ore, nu poti sa te imbeti ca porcul decat in cercurile de prieteni, duci mortul la cimitir uneori prin ploaie. Dar nu cred ca vreunu' munceste 170 de ore/luna. Oare astia or avea dreptul la 21 de zile de concediu pe an?! La cat timp liber au, poate ca nici nu au nevoie. Din postura de 'sfant', x copii din sat seamana cu tine. Un fel de sfantul duh si fecioara Maria.
Gata, ma opresc, ca ajung sa ma leg de Maria, care nu stiu daca e mai pacatoasa sau nu decat mine.
Propun un vot de blam, sa nu mai dam bani popilor si bisericii, sa vedem daca o sa supravietuiasca cu banii de la stat, si daca sufletul meu va arde sau nu in iad fara vorba buna pusa de ei acolo sus. Sau sa cerem macar bon fiscal.
Diavolul m-a pus sa scriu asta. :))

27 de comentarii:

Anonim spunea...

super tare frate! ai pus bine punctul pe "i" cum se zice :)) tine-o tot asa!

Anonim spunea...

Cosac, aia care a votat "venituri 100% legale" cred ca e fiu/fiica/sotie/parinte de preot =))

Anonim spunea...

Frateee, pune optiunea venituri divine si votez =)) Cris

Anonim spunea...

am ras cu pofta cum n-am mai ras demult, am zis da fratee,te-am si avertizat ca s-ar putea sa-ti stearga popa blogu'.
oricum ai interdictie la popa 1 an, dar iti recomand sa intrebi popa de varianta "penalizare legala" in numerar - cat te lasa inima, contribui si intri inapoi in rai garantat.
as adauga o noua optiune acolo:
- "veniturile divine care ni se cuvine" - fara numar, fara taxe

Unknown spunea...

Mutzupanco, tu promoveaza-mi blogul acolo in tarile calde! =)) Sa stie si ei miamezii cum se cumpara loc in rai! ;))

Unknown spunea...

Daca ma gandesc bine problema asta cu popii/preotii s-ar putea extrapola, nu cred ca doar alor nostri le miroase gura a usturoi...

Anonim spunea...

clar, me79 va fi versiunea io79 in limba en.
din subiectele fierbinti pe aici in acest moment: happy ending massage - prostitutie sau nu?, si la categoria inventatorul Bush: cum sa reduci costul pt benzina - te duci la pompa si faci plinul, dar pe jumatate hehe

Anonim spunea...

despre popi/preoti permite-mi sa te citez ca ai zis bine si se aplica si la truly yours tzupan: "Am spus mereu ca nu am o treaba cu biserica, desi cred in Dumnezeu. Eram des criticat ca refuz sa merg la biserica, ca injur preotii, ca nu dau 2 bani pe religie si ca nu vad in biblie decat un 'cod de bune maniere si atat'."

Anonim spunea...

Ieri m-au luat doua prietene dupa ele la biserica pentru ca avea nevoie una dintre ele. Am intrat, am aprins lumanari,si apoi am intrat in biserica. M-am inchinat, m-am rugat pentru sanatatea si fericirea celor pe care ii iubesc, mai pe scurt, m-am apropiat de Domnul pentru a doua oara pe anul asta. Cand am iesit, cele doua au tinut sa imi aduca aminte ca eram pe stop si nu puteam intra. Sau, daca intram nu aveam voie sa ating nimic, cica asa zic canoanele. WTF!!! cred ca a fost pentru prima oara in multi ani cand am simtit ca vreau sa ma rog intr-o biserica, iar canoanele nu ma lasa pentru ca mi se intampla acel fenomen biologic?!?!?!?!?! WTF?!?!?!?! asta oare cat ar costa? No comment...

Unknown spunea...

:)) daca mai ai ocazia, treci pe la preot si intreba-l pretul, in numele Domnului iti gaseste imediat unu'...

Anonim spunea...

Azi, 05 August - te-au citat cei de la "Interesul Public" !

Asa te-am descoperit eu...

Cat despre popi si jecmaneala pe care o fac... - tu ai scris prea finutz !

Oricum felicitari (si) din partea mea !

Telly

Unknown spunea...

Da! Iesim la pensie. Nu sunt de acord cu generalizarea pe care o faci. Eu unul stiu ca a trebuit sa imi mai iau un job pentru a trai decent. Si nu sunt singurul. Majoritatea (vreo 90%) din colegii mei ,preoti la sate, abia isi duc zilele. Voi ii vedeti pe cei din orase, care sunt putini. Acuma va rog nu-mi sariti in cap pentru a-mi demonstra contrariul. Voiam doar sa stiti.

Unknown spunea...

Mircea, aici postam pareri, si tu ai dreptul la propria parere.
In primii ani e mai greu. Oriunde e asa.Pe orice job, pana inveti mersul, pana iti faci relatii, afli de la ceilalti smecheriile.Deocamdata nu ai carat suficient celor de sus astfel incat sa te lase sa faci ce vrei la tine in parohie...
DAR, eu nu am vazut preot in varsta fara casa si avere. Daca nu as avea amici preoti care sa "spuna tot din casa" la betzie, as zice ca sunt revoltat in necunostintza de cauza.

Unknown spunea...

Văd că pe mulţi îi îngrijorează ce facem şi cum facem, ce averi şi ce proprietăţi deţinem. Prea puţini se implică însă în viaţa Bisericii la modul activ. Stau doar pe margine şi comentează fără a se documenta. În viaţa de jurnalist nu mi-a plăcut şi nu voi face niciodată asta. Am dreptul la o primă părere dar nu am dreptul sa arunc cu o acuzaţie fără a avea acoperire. Dacă cei care pun la zid preoţii şi Biserica ar avea curiozitatea să citească Statutul Bisericii Ortodoxe Române, ar constata ca ei se pot implica alături de preot în tot ce înseamnă administraţie.
Dar nu citesc pentru că este mai comod să critici doar. Se duc la Biserică doar când îi “arde” şi aşteaptă ca totul să fie gratis. Nu-i chiar atât de simplu. Biserica are şi o latură a contribuţiei băneşti pe care credinciosul o achită. Toată comunitatea hotărăşte ce şi cât se dă însă de prea multe ori unii constată că au trecut de ani buni şi nu şi-au îndeplinit şi această obligaţie care în majoritatea cazurilor este simbolică (maximum 500 de RON pe an ). Şi atunci se trezeşte “credinciosul” nostru că atunci când are un motiv de întristare sau de bucurie, i se cer sume care par colosale. Există chitanţe, există contabilitate, jurnal de casă etc. Din păcate prea mulţi nu vor decât să denigreze. Nimeni nu vă opreşte să deveniţi membrii Consiliului sau Comitetului Parohial, organisme care controlează tot.
Cât despre alte venituri sau mai pe româneşte şpaga………..Aici este boala românului care dă peste tot şi apoi se plânge în gura mare la toţi cei dispuşi să asculte.

mirceamihulet.blogspot.com

Unknown spunea...

Mircea se supara ca nu cunoastem nu stiu ce autoritate bisericeasca, de parca el ar cunoaste ANRCTI-ul sau INSSE-ul din domeniul meu.
In schimb poate cunoastem x popi. Eu unul cunosc, si-i cunosc bine, pentru ca astfel nu mi-as fi permis sa comentez. Si cand ei se plang zi de zi ca nu au bani, dar la betie se lauda cum fac afaceri sau cum baga in buzunar, ca in hartii trec doar 10-20% din ce le trece prin mana...
Daca sunt asa amarati, cum de aduna averi cand ei au salariul cat profesorul? Nu stiu, ma pot raporta la ei in momentul iesirii la pensie, dupa o viata de munca de exemplu.
Nu spun toti popii sunt la fel, doar ca o majoritate cavarsitoare din cei cunoscuti de mine sunt asa. Si cunosc si in Bucuresti si in provincie. Marea majoritate afisheaza o fatzada oficiala, distinsa eventual, si-n spate sunt la fel de pungasi ca bisnitzarii.

Unknown spunea...

In plus, cum ar fi sa ma implic in sustinerea unui proiect in care nu cred. Oamenii care reprezinta biserica sunt atat de proaste exemple pt viata asta...
Oare m-ar primi sa fur alaturi de ei?!

Unknown spunea...

Yooooooo, fratzioare. Se vede ca n-ai intrat pe blogul meu. Pai dupa peste 12 ani de presa le cam stiu p`astea. Institutiile zic. Si pe aia cu antenele (IGCTI) si pe aia cu numaratul oilor(statistica) Ideea era ca tu te plangi da` nu incerci sa vezi cum poti sa rezolvi problema. Eu ti-am zis cum poti sa nu mai fii spaguit. Nu asta voiai?? In Romania toata lumea comenteaza da` la majoritatea au o lene si o sictireala cand trebuie sa faca ceva de nu-ti vine sa crezi.
Tu ce crezi ca eu eram "cinstit"? Dar faptul ca am o gestiune transparenta si nu ma ascund de consilierii mei, oameni simpli dar foarte atenti, ma scoate de sub suspiciuni.
Multzam ca m-ai ascultat.
Cu stima, Pr. Mircea Mihulet preot, jurnalist, freelancer

Unknown spunea...

Te astept la mine in Ardeal sa vezi preotul taximetrist, curier, agricultor, operator tv, etc.
Bineinteles ca ai intalnit cazurile despre care vorbeai si pe care le stiu si eu dar ele nu sunt majoritatea. Sau ma rog, in Bucuresti nu stiu. Eu unul stiu ca bag de nebun pe langa job si parohie si acasa prelucrari grafice si video ca sa fac bani pentru familie. Si am un raci de Dacie Brek de curge tabla de pe ea.
"Vila" poate mi-or face fetele cand o sa ma duc.

Unknown spunea...

Pai asta e ideea Mircea, cum popii se dau oamenii Domnului, ma astept la ei sa fie ultimii care fura. Ar fi culmea sa imi pierd timpul in a-l monitoriza 'pe popa', sau sa incerc sa schimb biserica, institutie pt care nu am mare respect. Prefer sa propun vot de blam, si sa va las sa muriti de foame ;))

Unknown spunea...

Avere nu ai facut inca pt ca esti tanar, si pt activitatile extra felicitari, dar putini sunt ca tine. Eu am alte x exemple familiare mie, concrete, care contrazic varianta de ne-inavutire directa pe spatele bisericii.

Unknown spunea...

Buna precizarea cu lipsa de respect fata de Biserica. Asta voiam sa aud. Pai atunci de ce te superi? Ca pe tine nu te afecteaza prea mult. Nu esti credincios, te uiti peste gard si zici: "Ba astia prea sunt bogati. Ia sa facem cumva sa le moara capra." Si atunci ne bagi in aceiasi oala.
Sunt convins ca ai exemple, am si eu unul, coleg cica, care vorbea cu noi din poarta vilei construita pe pamantul Bisericii in buricul targului si care ne facea morala, mie si unui coleg care eram dupa o zi de munca in presa, cu burta goala, cu capul plin de mizerii politice. Asa cu scarba m-am uitat la el de nu-i adevarat. Culmea este ca s-a si prins de figura si a cam plecat. De atunci nu ma suporta da` mie mi se rupe...........inima mai, la ce te gandeai???? :)))))))
O rugaminte: Hai mai si voi, mirenii langa noi, ca lucrurile se pot schimba. Si poate apare si respectul. Ca daca noi, talpa tarii, n-am fi pastrat traditiile, de mult s-ar fi dus neamul asta. Voi in sud vorbeati turceste, moldovenii ruseste si noi in Ardeal "dulcea" limba ungureasca. Numa` ca fraieri ca mine si ca altii au fost in toate secolele si am inghitit in sec da` am facut ce trebuie. Vladicii si oamenii lor sa stea in turnurile lor de fildes. Noi stim ce avem de facut

Unknown spunea...

Sorry Mircea, vremea voluntariatelor mele a trecut. Farama de altruism pe care o am o indrept catre prieteni si familie.
Da' incercati cu noua generatie, poate le mentineti aripile in timp ce le cresc picioarele. ;)

Anonim spunea...

Dude, popii au salariile cam ca profesorii, chiar mai mici...si cand ies la pensie unii sunt oameni, altii sunt muritori de foame! Si daca nu e de la salariu de unde e? Fish

Unknown spunea...

Si Mircea, ca sa ma intelegi de ce mi-e greu sa privesc cu alti ochi biserica, citeste articolul meu de luna trecuta, si eventual vezi si filmultzul, ca lectura suplimentara http://io79.blogspot.com/2008/07/povesti-pentru-ceilalti.html

Anonim spunea...

mdea, nu stiu ce sa spui. eu stiu si popi, si preoti, si preoti - popi, si popi - preoti....limita este uneori foarte sensibila si delicata intre cele doua registre in care fiecare presteaza taraseniile lui. am cunoscut popi, care hraneau zeci de oameni, fara nici o legatura de sange, si care brusc au devenit preoti. am cunoscut preoti, care mi-au cerut banutzu la centima, fiind vorba de un acatist, ptr o suma fixa de zile, si la modul extrem de propriu, le dadea cu virgula...si au devenit popi.
nu stiu, cine e fara de prihana, sa puna mana si sa dea cu piatra, eu nu poci...nu eu:)), tu stii ioane despre ce vorbesc;)

Unknown spunea...

Pai sigur ca da, va uitati la facaturile de tip Zeldgeist sau cum ii zice. Bun! Eu am priceput ca nu mai vrei voluntariat, nu mai vrei nici aia nici aialalta si strigi: Sa-i lasam sa moara de foame!!
Pai daca era dupa tine dragul meu eram de mult morti. Eu am incercat sa te incit sa cauti, sa te implici. Ai fi aflat atunci ca toate nergulile se datoreaza faptului ca Statul roman isi bate joc de preoti. Eu merg la Protopiapiat si in loc de salariu mi se da o chitanta cum ca am platit darile (sanatate, somaj, handicapati, stii tu, obligatiile catre Stat.) Mai primesc 50 RON rest. Chitanta aia eu trebuie sa mi-o decontez la Parohie care este socotita ca orice firma si sa imi iau restul de plata. Iar aici banii vin din donatii si din contributia credinciosilor.
In fiecare an tot din banii oamenilor, Parohia trebuie sa plateasca contributii pentru Protopopiat, Episcopie, Patriarhie. In total cam vreo 2000 RON pe an.
Acu` hai sa vedem cata matematica stii. Deci salariu net pe luna 1100. Adauga impozitele. adauga darile pentru aia mari de care pomeneam.
Acu` imparte la 400 de credinciosi contribuabili. De unde sa fur mai???? Si ca mine dupa cum ziceam sunt doar in protopopiatul meu vreo 50 din 70 de preoti. Tu privesti de sus si zici : sunt baiat de baiat i-am facut pe astia. Da` eu ma uit si in presa dupa aproape 1000 de emisiuni in direct la radio si TV, articole si altele n-am pus nimic deoparte. Si sa nu crezi ca ma lafai. Fetele mele stiu ce e aia "buget de austeritate". Dupa patru ani de faculta, gradele la 5 si 10 ani luate cu note peste 9 , munca de munca in presa eu abia reusesc sa ajung la 1700 RON pe luna din 2 job-uri. De unde vila mai ????? Altii sigur ca au intrat in afaceri. Eu nu le am. Da` tac si nu ma supar. Ma enerveaza cand unii arunca praf in ochi lumii doar pentru ca au impresia ca daca vad niste popi betivani si care se lauda ca fac nush ce chiar este asa. Probabil ca baietii aia sunt mai de cartier decat mine, adica au afaceri de care tu nu stii si ca sa-ti scoata ochii baga din top.

Unknown spunea...

Mircea, tu probabil faci parte din acel procent de 7% cu venituri corecte sau relativ corecte(sondajul a trasat o nunantza, o linie de aproximativa, procentele nu sunt relevante). Si tu confirmi "protocoalele", sistemul prost si contributiile pt burtosii de sus. Confirmi ca iei o pulpa de bani ca salariu. Deci vorbim de un sistem viciat la scara macro, e ceea ce am afirmat si eu, inca din postarea despre Zeitgeist.
Cand ma refer la afaceri ma refer la platit 200 mii sa iau 'pashtele', ma refer la cerut 30 mil pentru a baga un mort sinucigas in biserica, la facut gradina de legume pe terenurile bisericii, la inchiriat unchiului un spatiu al bisericii pt magazin, la supraevaluarea costurilor pt repictarea bisericii si sustragerea a 150 mil, pe vandut colacii cantinei si unei fabricute de paine. Astea sunt afaceri pe seama bisericii(cazuri concrete!).
Nu v-am bagat pe toti in aceeasi oala, am mentionat ca am cunoscut si preoti, dar popii sunt intr-o majoritate covarsitoare. Si atunci, cum sa nu-si piarda oamenii credinta cu astfel de reprezentatnti ai Domnului?