sâmbătă, 4 octombrie 2008

As vrea sa fur ceva de la americani

As vrea sa invatzam si noi ceva de la americani, sa furam si noi ceva din sistemul lor de invatzamant. O sa-mi spuneti ca sunt nebun, ca sistemul lor e de cacat si ca marea majoritate ies niste dobitoci din scoala. Nu tot sistemul e gresit, doar unele lucruri, unele sunt de-a dreptul exceptionale pt un tanar. Ma refer doar la a fura ce ne lipseste noua, nu tot sistemul. Macar orele de dirigentie si cultura civica, tematica lor la aceste materii.
Ma uitam zilele trecute cum se chinuiau 2 sa-si incarce cartela Vodafone de la aparatele electronice de pe strada. Le stiti, chiar daca sunt destul de recent postate, cei mai multi le-ati vazut, multi v-ati intrebat ce sunt, altii nici macar, f putini ati apelat la ele.
Eh, elevii americani invatza din primele clase sa le utilizeze, asta invatza ei la dirigentie: sa foloseasca un card, un ATM, un automat/tonomat, cum sa plateasca on line, reguli de protectie stradala, in casa, impotriva accidentelor, cum sa sune la 911, sau la protectia consumatorului, etc, lucruri care ne-ar fi utile si noua, capitol la care stam f prost.

Sau la orele de cultura civica, ei invatza despre drepturile lor, despre de ce trebuie sa votezi si cum, ce implicatii are acest lucru, cine ii protejeaza drepturile, la cine trebuie sa apeleze in cazul in care ii sunt incalcate, care sunt practicile pt a fi aparat de un avocat, etc...lucruri pe care multe nici acum nu le stiu, iar cu multe am intrat in contact dupa 26 de ani, si prin natura jobului de director, altfel...
Data viitoare cand o sa asteptati 10 min dupa unu' care se chinuie sa scoata bani din bancomat, sau sa puna bani in bancomat, sau il vedeti ca trece indiferent pe strada pe langa unu' cazut, cand o sa mai ajunga Vadim in tur final pt ca tinerii nu s-au dus la vot, sa va intrebati daca mai e de cacat ideea de a imprumuta ceva din sistemul lor de invatzamant.

Niciun comentariu: