joi, 17 iulie 2008

"Nu am furat, am luat!"

Aceste cuvinte le veti auzi de la fiecare roman prins la furat.
Mentalitatea parintilor formati in mediul comunist, covinsi ca ei "nu erau niste hoti, ci doar luau si ei una alta de la stat, ca toata lumea"... se rasfrange puternic asupra tinerilor ce au prins acele vremuri, si din ce in ce mai putin la noua generatie.



Romanul devine hotz cu carte de munca mai ales cand devine angajat si are ce sa fure, are acces si poate sa fure. La roman nu exista spiritul civic, nu exista drepturi de autor, confidentialitate, secret de serviciu, documente private sau acte interne, totul i se cuvine, pana nu-i dai in scris si-l pui sa semneze. Eventual sa stie ca daca a semnat risca un proces sau o cifra usturatoare despagubire.
Pana atunci romanul considera ca e dreptul lui sa te fure, ma scuzati, sa ia, ca vorba aceea, daca tot a intrat in contact cu acele documnete (prin natura functiei), e musai sa le ia, i-o fi bune candva. Mai ales "daca intr-o buna zi ajung la concurentza, as fi tare apreciat daca le-as pune pe tava munca firmei in care lucrez acum, mi-ar creste valoarea potentiala".
Orice roman prins la furat, ma scuzati, la luat, va motiva ca nu s-a gandit ca-s confidentiale, daca nu l-ai pus sa semneze anterior ... si in plus nu a vazut nicaieri un S mare in vreun coltz.
Asa se naste hotzul. Asa au inceput si cei care acum ne fura pe fatza din bugete sau direct din buzunare in autobuz.
Motto-ul zilei : "a lua" (fara acord) de cele mai multe ori inseamna a fura, chiar daca parintii nostri ne-au invatzat altceva.

2 comentarii:

Anonim spunea...

bai John, cum sa dezveti tu frate romanul sa nu fure, daca noi asta am invatzat toata viatza! Radu

Anonim spunea...

Ce mah, te-a ars careva? te-a mushcat sarpele de la san? :P :))