joi, 31 iulie 2008

Orice produs 10 lei

Intr-un mediu in care toata lumea vorbeste numai despre branduri, mall-uri si lucruri de fitze, dispare din peisaj spatiul de 10x10m cu "orice produs 10 Lei".
Intr-o lume in care coshul mediu bate venitul, acest spatiu de 10x10m devine strategic, punctul convergent al drumurilor zilnice. Tot timpul m-am gandit ce dracu' sa cumpar de acolo, e numai marfa proasta, chinezarisme in general. Azi am intrat si chiar mi-am cumparat cateva lucruri, de proasta calitate probabil, dar la banii care i-am cheltuit pe ele le vad ca pe lucruri de unica folosintza. Ce m-a surprins era aglomeratia din magazin. Aproape ca se batea lumea pe produse, era pe apucate, ca si cum se dadeau gratis. Asta spune multe despre nivelul de trai, nivelul de cultura, mentalitatea romanului de rand. Ma gandeam initial sa fac un sondaj pe blog, sa vad cata lume merge intr-un astfel de magazin, insa mi-am dat seama ca datele ar fi total false:profilul prietenilor mei(cu ei in general share-uiesc ganduri pe blog) e total diferit de profilul celor care se impingeau in magazin.

Un actor consacrat (imi scapa numele) povestea ca in tineretea lui, de fiecare data cand iesea de la teatru si nu avea bani de taxi se simtea rau,sufleteste, si considera ca el ca artist ar merita mai mult, mult mai mult, avand in vedere ca marea majoritate a celor care veneau sa-l urmareasca in piese erau f bine imbracati, plecau cu masini scumpe sau cu taxiul acasa, si el pleca cu tramvaiul, sau chiar pe jos. Apoi, duminica, cand trecea pe la Obor, privea oamenii care pe o bucata de ziar incercau sa-si vanda din lucruri: farfurii folosite, vreo pereche de pantofi prafuita, vreo batista, cateva piulite, vreun pieptane,etc. Era momentul in care isi dadea seama ca sistemul la care se raportase initial era segmentar, si ca viata lui nu e chiar asa de rea, si daca se gandeste bine, nu e deloc rea.

La fel m-am simtit si eu azi in acel magazin.

Un comentariu:

Anonim spunea...

da trebuie mers in mall sa cumparam cam tot aceleasi proiduse sa dam 100 ron pentru a ne simti bine . 80 % din marfa din malluri este de o calitate indoielnica