luni, 7 iulie 2008

"Ultimul samaritean"

Azi am intalnit un samaritean in Bucuresti...sper sa nu fi fost ultimul.

Ora 11, in spate la Universitate, pe Academiei, se mergea greu, bara la bara. Perpendicular pe Academiei, de pe straduta cu Edgar's, venea salvarea, nu cu sirenele, doar cu girofarul albastru. Unul dintre soferi, cu un Cielo, aproape intrat in intersectie, franeaza usor si lasa sa intre salvarea in fata lui. In spatele lui, unul cu un BMW,cu muzica tare si mana atarnata pe ferestra deschisa, claxoneaza puternic si injura: "Mortzii ma-tii, daca tu-i lasi pe toti sa se bage , eu cand mai ajung acasa?!" Un urmatoarele 5 secunde s-a intamplat ceva extraordinar: un tip la vreo 35 de ani de pe trotuar, imbracat elegant, la costum, isi lasa servieta jos si fara sa spuna nimic ii arde tipului din BMW un mare pumn in fatza, prin fereastra larg deschisa, si-i replica:"Daca era fi-ta sau ma-ta in salvare tot asa injurai?!"
Faza s-a petrecut mult prea rapid, a blocat intersectia pentru 20-30 de secunde, dar a luat prin surprindere pe toata lumea, de la soferul pocnit (si care nu a reactionat nicicum, probabil era prea uluit) pana la cei cativa oameni care erau in fata librariei. In alta tara decat Romania ar fi primit aplauze poate, sau poate se gandea cineva sa-l reclame. Intr-un Bucuresti in care atata lumea spune "E nedrept, dar nu ma bag pt ca nu e treaba mea..." un pumn cat o refulare a transformat un om pe un trotuar intr-un samaritean.
Nu sunt adeptul obţinerii dreptăţii prin legea pumnului, dar in cazul de fatza, citind in zambetul de pe fetzele oamenilor care asistasera la scena, era cea mai buna lege. O corectie in numele legii bunului simt.

2 comentarii:

Anonim spunea...

foarte mult curaj plus un dram de nebunie trebuie sa ai ca sa indraznesti sa proptesti un pumn fix in fata unui posesor de BMW, care intre noi fie vorba, cred ca are "injuraturi_full" la dotari standard.
acuma nu stiu daca e acceptabil sa folosesti pumnul “in numele legii bunului simt”, poate doar atunci cand nesimtirea nu mai poate fi salvata prin tratative verbale, sau atunci cand esti la semafor si ai timp de gandire doar cateva secunde. interesant oricum:)

Anonim spunea...

O sa-mi confectionez un costum de batman si-o sa ies pe strada..

tot Mihai