vineri, 17 octombrie 2008

Traiasca Republica Socialista Romania!

Cand un angajat intra in conflict cu conducerea pentru ca a fost tzepuit sau i-au fost incalcate drepturile salariale, primul lucru la care se gandeste e "Lasa ca v-o fac eu, cunosc eu cativa ziaristi, va reclam la ITM si o sa platiti voi indesat cacatzii de bani pe care i-am muncit si nu mi i-ati dat! Si daca nu o rezolv asa va dau in judecata si tot imi recuperez banii!"
La judecata f putini ajung. In schimb conflicte de munca, aud din ce in ce mai multe, pe masura ce angajatii ajung sa-si cunoasca drepturile. De partea cealalta sunt inca multi patroni se comporta precum stapanii de scalvi. Am urmarit scandalul de la Interesul Public cu matrashirea unor ziaristi. S-au agitat mai multi ziaristi pe blogurile lor, facandu-se public cacaturile din interiorul firmei. Cacaturi la cere nu te-ai astepta la un ziar. Mi-am dat seama ca desi ziaristii sunt zmei cand vine vorba de altii pe care-i dau in gat si din groapa carora scot tot celul de cacaturi, atunci cand vine vorba despre neregulile de la locul lor de munca putini fac ceva. Astora de la Interesul le-au sarit din schema 2-3 salarii ("ca nu au fost bani"), nu li se plateste concediul neefectuat nici dupa ce isi incheie contractul, sau nu li se mai da ultimul salariu, iau banii in mana fara sa semneze macar un stat sau un fluturas de salariu drept dovada, ii platesc in euro/dolari/ron in raport de cursul care-l avantajeaza pe patron in ziua salariilor, sunt concediati abuziv, cei mai multi nu au contracte de munca...etc, etc, cam toate neregulile despre care ei scriu ca se intampla la alte firme. Cititi in postarile ziaristilor. Au avut cativa curajul sa-si ceara drepturile si i-au dat afara. Acum colegi si ex colegi se agita si incep sa spuna din casa, dar pana acum? Replica a venit plata: "Cum sa te iei de Locic? Care e tzepar de meserie? Are in spate un intreg birou de avocati si are sustinere sus sus, la securitate si in politica."
In concluzie, ziaristii sunt tari in gura dar doar cand e vorba de altii, nu si cand e vorba de propria piele.
Zilele trecute era unu' shef pe investigatii la Ziua, invitat la Nasul. Si povestea despre o investigatie pe sus. Isi trimisese un ziarist (ce lucra pe investigatii de 15 ani, un ziarist convins, cu coloana vertebrala) la MI pt aprofundarea investigatiei, si dupa o ora a iesit alt om. A spus ca renuntza la orice descoperire facuta pana atunci iar a doua zi si-a dat demisia si-a renuntzat la aceasta meserie. Dupa 15 ani!
Am ramas socat de acesta declaratie. Era clar ca fusese amenintzat, si nu atat el , cat familia. Chiar in sediul MI.
Asa ca data viitoare cand un ziarist se va mai bate cu caramida in piept ca el e ziaristu' lu peste, sa se duca sa-i continuie aluia ancheta. Sistemul e corupt, numea o stie, toata lumea vorbeste, dar nu se schimba nimic. Ca pe vremea lu ceasca, numai ca atunci se vorbea pe la coltzuri. Altfel tot securitatea si partidul sunt la putere. Traiasca Republica Socialista Romania!

3 comentarii:

Anonim spunea...

merita incercat un proces penal, cat ar fi el de bazat...faci recurs si schimbi instantza pana castigi! Nu i-o avea pe toti sub control.Teo

Anonim spunea...

Teo si Ionut... voi traiti in tara asta, fratilor?! ce instanta, ce proces penal, ce Romania Socialista?! in epoca de trista amintire drepturile sclavului muncitor(ziarist sau nu)erau respectate. iar daca erau incalcate aveai o sansa mare sa le poti obtine in instanta!

in Romania capitalista, ai dreptul suprem sa te lasi exploatat si sa taci. daca te bati pt drepturile tale primare de angajat pe plantatie, esti considerat un "element recalcitrant" si esti concediat. se face o cercetare disciplinara inventata, se taie accesul la mail, la mess si in cladire si... gata, afara! Colegii intorc spatele de frica sa nu patzeasca la fel, iar ceilalti angajatori(mai ales intr-o industrie mica) nu vor vrea nici sa discute cu un "personaj agresiv" care a fost dat afara!

lucrurile stau si mai urat cand esti femeie! angajatorul barbat are dreptul suprem sa-ti faca avansuri, sa te evalueze dupa calitatea formelor si nu dupa rezultate, iar tu ai dreptul suprem sa taci si sa inghiti! daca comentezi esti considerata "agresiva" si iti risti job-ul. O parte din colegi te vor considera "proasta" cealalta parte iti vor spune ca esti "o curva" care l-a provocat pe marele Patron.

sa zicem ca te hotarasti sa-ti pastrezi integritatea si demisionezi. in situatia asta esti un sabotor si un caine turbat care musca mana angajatorului care l-a hranit!
in setea ta de dreptate, nevinovat fiind, te duci la un avocat. Daca e un om cinstit o sa-ti zica: "frate, te-ai lovit la cap?! Ai idee ce vrei, cat o sa dureze, cat costa si cu cine te bati?! Fii inteligent, taci si treci mai departe!"

daca insisti sa capeti dreptate, iti vei petrece vreo 2-3 ani din viata ta demna in umilintele instantelor de rahat din Romania. va trebui sa dovedesti ca existi, ca respiri si ca nu esti un nebun scapat de la 9. nimeni cu va fi martor pt tine, chiar daca a fost scandal public. mai mult, toata lumea te va izola: colegii, amicii, vecinii, pisicile de pe strada. toti se bucura ca nu li s-a intamplat lor si se vor disocia de elementul ce perturba unitatea sistemului! stim cu totii "capul plecat sabia nu-l taie"

asa ca, lasati visarea si veniti cu picioarele pe pamant! traim in Romania adica intr-un mare rahat. judecatorii sunt oameni umilitzi la randul lor: de politicieni, de bogatii de carton si de sefii lor. cum poti astepta dreptate de la oameni fara pic de demnitate?!

si inainte sa raspundeti luati in calcul un amanunt. cand seful meu s-a umplut de jeg pe sine si a considerat normal sa ma injure, eu mi-am luat un ragaz de fix 3 minute. atat cat sa-mi scriu demisia si sa-i arunc o ceasca in cap. ocupam un post de top management.
pe scurt: eu am fost acolo. voi... nu!

zi faina si visare placuta! :)
Isit

Unknown spunea...

Asa este, fiecare vorbeste din propriile experiente. Avand in vedere ca eu pot vorbi si din postura de angajator...iti pot detalia cum se desfasoara si o discutie intre cei care se pisha pe...si una intre cei pishati.
Sunt cazuri si cazuri, sunt arme si arme. Unele legale, altele nu. Eu stiu cazuri in care omul s-a batut pt 10 zile neplatite , si de banii aia a trimis un racket ucrainean. Sau cum au facut astia de la Interesul, i-au publicat nr de tel pe-un blob, de-au sunat dimineatza la pranz si seara, dar mai ales noaptea. II incarci nr de tel pe un site gay, ii dai anutz la matrimoniale, etc, etc, important e sa alegi daca merita sau daca vrei sa mergi mai departe, sau alegi categoria de 'pishat'. In plus cand ei cauta recomandarile tale la angajare, cauta-le si tu pe ale lor.