marți, 28 octombrie 2008

'Porci' pasionati de fotbal

"Nu pot sa inteleg de ce se uita barbatii la fotbal, ce inteleg din el!"
Ah, nu, nu eu, eu inteleg perfect, voci din sectorul femimin se exprima astfel.
DPMDV lucrurile stau simplu. Mai tii minte cand ai facut la scoala 'matematica'(a se citi orice alta materie) si ai inceput sa inveti un pic, sa recunosti formulele sa iti iasa problemele... ai inceput sa inveti cu pasiune si intr-un final sa fii bun, iar satisfactiile sa inceapa sa apara? Cam asa e si cu fotbalul, numai ca in varianta light, unde creierul nu rumega formule.
Toata lumea joaca fotbal in copilarie. Inclusiv fetele(numai ca mai tarziu devine naspa, ca nah, societatea te limiteaza, iti spune ce se cade si ce nu se cade pt o fata). Chiar daca toata lumea joaca fotbal, putini ajung sa stie cu mingea, sa vada "formulele" si sa descopere secretul driblingului. Astia cauta sa devina 'olimpici' cu piciorul, ceilalti se transforma in suporteri, pt placerea de a-i urmari pe aia care stiu, pe meseriasi, pe olimpici. De-asta divizia C are 50 de suporteri in tribuna si Champions Ligue are milioane de urmaritori. Pt cel devenit suporter incepe studiul: echipa, asezare, formula de joc, scheme, evolutie,antrenor,etc. Pe masura ce incepi sa-i recunosti pe teren, sa recunosti shemele sau sa anticipezi invingatorul sau chiar rezultatul, apar si satisfactiile. E musai sa tzii cu cineva, nu poti fi 'curva', sa tii cu toti. Si cand echipa ta castiga, tu castigi. Moral, altfel ei fac bani si tu de alegi cu banii dati. E la fel cum te duci la un concert: acolo muzica bucura urechea, aici spectacolul sportiv ridica adrenalina. Apoi este si ideea de turma, e un loc unde iesi cu baietii, unde tipi, injuri, tzopai, aplauzi, te bucuri...unde refulezi fara ca cineva sa te considere sarit de pe fix. Inchipuitzi-va cum ar fi sa zici intr-o banca: "Saaa-mi bag p*laaaaa ce ratare!" Si sa dai un sut la scaunul de plastic din fatza ta. Pe stadion refularea functioneaza. Faptul ca sunt fractiuni care ajung la extrema, este un alt discurs, si nu vorbesc despre persoane dezechilibrate psihic/social, ci despre suporterul generic, fie ca se afla in fatza televizorului, fie pe stadion.
So, live sau in fatza televizorului, urmarirea unor partide de fotbal devine un mijloc de refulare, un fel de mers la shopping pt femei. :D
Chiar daca pare 'porcesc' gestul omului din videoclip, noi suporterii, il intelegem!

Niciun comentariu: