Administratzii locale/ guvern /organizatii non guvernamentale / presedentzie / scoala si invatamant / primarii / partide politice. Din raspunsurile astea, a avut de ales cetateanul roman intre 18-75 de ani, la intrebarea 'in cine aveti mai multa incredere?!'...
Stiti ce a ales romanul? Incredibil dar adevarat: scoala si invatamantul!!!!!
Raspunsul a shocat un intreg auditoriu, toti manageri ai unei multinationale. "Cum e posibil? Sondajul a fost facut si-n Italia iar invatamantul era printre ultimele clasate!" a afirmat unul dintre manageri."Si in plus toti va plangeti ca nu se mai face scoala ca pe vremuri!..."
Toata lumea s-a intors catre mine, din moment ce eu eram singurul roman de la prezentare.
Mi-au trecut prin cap in momentul ala 3 raspunsuri.
1. La sondaj au participat oameni pana la 75 de ani, cca 2/3 fiind parinti si bunici. Cand parintii mei se lauda cu mine si spun 'fiul meu e director de la 25 de ani' nu iau in calcul ca lucrez de la 18 ani, in studentie am lucrat ani buni la centrul pt romanii din afara granitelor si ca am fost f norocos, pe langa serios si muncitor...ei spun "Era olimpic, a avut bursa in strainatate, stie 3 limbi straine!" Lucruri care sunt adevarate, chiar daca sunt spuse cosmetizat, sa dea bine... In ochii mei celelalte au fost cele care m-au propulsat. In ochii lor scoala si educatia m-au adus unde sunt. Daca va uitati cati dintre managerii din multinationale sunt intre 25 si 35 de ani, o sa intelegeti de ce parintii lor (si chiar multi dintre ei) au raspuns asa, punad atat de mare accent pe scoala si invatamant.
2. Apoi sunt tinerii care nu au invatzat limbi straine si se lovesc frecvent de refuzuri la interviuri si raman cu regretul ca daca ar fi invatzat si ei la scoala macar o limba straina, nu am mai fi ratat joburi mai bine platite. Si apoi au raspuns si parintii acestora.
3. Nu in ultimul rand sunt oamenii de varsta a doua si a treia care au facut/nu au facut scoala ca lumea. Cei care au facut ani de scoli au tras din greu caci era mare exigentza pe atunci si li se pare ca noua generatie nu mai invatza nimic si ca o sa se aleaga praful de ei. Cei care nu au facut multe scoli si s-au oprit pe la profesionale si postliceale au trait mereu cu regretul ca daca faceau scoala mai multa aveau shanse mai multe in viatza sau o viatza mai usoara.
Altceva nu mi-a mai venit in minte atunci, dar oamenii au parut a fi multumiti de raspuns.
Voi de ce credeti ca romanul le plaseaza pe primul loc atunci cand vine vorba de incredere?!
7 comentarii:
De fapt ai surprins foarte bine situatia.. si mentalitatea..asta dincolo de faptul ca nu inteleg totusi socul celor de la E..l.
In ultima categorie l-am recunoscut total pe taica-miu.. de altfel un om exceptional..asa cum e el,doar cu profesionala( cu regretul lui ca a fost la 4 ani distanta sa fie un inginer de proiect in strainatate pe campuri petrolifere de zeci de mii de kmp si nu doar un simplu foarte respectat maistru acolo).iar cand vine vorba sa vorbeasca despre mine sunt sigur 100% ca se leaga de curriculum-ul scolar si nu asta din campul muncii..
Din cauza ca e Romania, toate raspunurile sunt pe ultimul loc :)), dar romanul s-o fi gandit ca Scoala si Invatamantul e singuru caz in care are ceva de obtinut: nici ei nu sunt de incredere dar macar se ocupa de educatia copiilor.
O fi adevarat?
Pentru ca in scoala in primii tai ani in care incepi sa faci ochi iti da niste mentori pe care vrei sa ii urmezi. Ca personalitate, nu ca job :). Acolo tu te formezi ca si om, functie de profi, colegi, intreg mediul. Si da, tot in scoala inveti limbile straine, acolo iti alegi mai mult sau mai putin calea pe care vrei sa o urmezi atunci cand te faci mare. As fi ales acelasi lucru, avand in vedere celelalte optiuni de raspuns... :))
Intreaba-i pe toti general manageri de 25, 35 de ani, ce au facut de au ajuns acolo? Daca nu a fost invatamantul pre/post universitar a fost munca pe branci intr-o institutie care nu se ferea de forta proaspata de munca. Invatamantul despre care vorbesc "ai nostrii" este cel care ti-a dat o atitudine si o valoare, erai olimpic, esti manager, aveai o anumita atitudine si iti cunosteai valoarea, ti-o cunosc si ceilalti si ti-o promoveaza.
Parerea mea.
Faza e ca multi manageri(inclusiv eu) au cu totul si cu totul alte studii decat cele de management sau studii strict legate de jobul in sine. Multi au evoluat si s-au specializat la locul de munca, urcand usor usor, in nici un caz cu specializarea din facultate.
daca doar alea erau toate optiunile listate, era normal ca "invatamantul" sa iasa pe primul loc. au ales-o pe cea mai putin rea...
bine ca nu au listat "biserica" si "armata". ar fi iesit detasat in frunte :))
Am cautat exact chestionarul, si intr-adevar apar si biserica si armata in lista, (administratiile locale si primariile erau impreuna) dar era armata pe locul 3 si biserica pe 5. Oricum, un sistem de valori total diferit fatza de celelelte tari. Daca te gandesti ca Italienii aveau primele 3 locuri ocupate de administratii locale, biserica si organizatii non guvernamentale...
Trimiteți un comentariu